fbpx

Zonnepanelen op een plat dak installeren? Dat kan!

Heeft u een plat dak en wilt u graag zonnepanelen? Perfect! De richting van de panelen en de hellingshoek kan zelf worden bepaald. Hoe gaat de installatie van zonnepanelen op een plat dak in zijn werk en met welke zaken moet u rekening houden? In dit artikel vertellen we u er graag meer over!

Richting van de zonnepanelen op platte daken

Het voordeel van een plat dak is dat er veel flexibiliteit is wat betreft de plaatsing van de zonnepanelen. Aangezien zonnepanelen gericht op het Zuiden het meeste rendement opleveren, wordt er vaak voor gekozen om zonnepanelen op platte daken naar het Zuiden te plaatsen. Toch kunnen er ook redenen zijn om de zonnepanelen anders te plaatsen. Wanneer zonnepanelen met de dakrand mee worden geplaatst, passen er bijvoorbeeld meer zonnepanelen op het platte dak.

Heeft u een plat dak, maar heeft u beperkte ruimte beschikbaar? In dat geval kan het voordelig zijn om de zonnepanelen in een Oost-West opstelling te plaatsen en de ruimte op deze manier optimaal te benutten. Deze opstelling levert een lager rendement per paneel, maar de totale opbrengst zal hoger zijn doordat er meer panelen geplaatst kunnen worden. Ook wordt de opbrengst in deze opstelling meer geleidelijk over de dag verspreid. Dat levert voordelen op als u de stroom wilt verbruiken op hetzelfde moment als dat het wordt geproduceerd. Dit wordt extra interessant met het oog op de afbouw van de salderingsregeling.

Ligging van de zonnepanelen op platte daken

Hellingshoek

In de meeste gevallen worden de zonnepanelen op platte daken in rijen achter elkaar geplaatst. Om schaduw van rij op rij te voorkomen, worden de rijen altijd een stukje uit elkaar geplaatst. Op deze manier is de opbrengst per paneel optimaal. De minimale afstand die nodig is tussen de rijen is afhankelijk van de hellingshoek. De hellingshoek ligt meestal tussen de 10 en 15 graden. Hierdoor liggen de panelen relatief plat, waardoor de wind er minder vat op heeft, maar nog wel zodanig schuin dat eventueel vuil er door de regen vanzelf wordt afgespoeld. Hoe kleiner de hellingshoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan en hoe meer zonnepanelen er op het platte dak passen.

Landscape of portrait

Zonnepanelen kunnen op twee manieren worden geplaatst: liggend (landscape) of staand (portrait). In vrijwel alle gevallen worden zonnepanelen op een plat dak in landscape positie geplaatst. Dit heeft te maken met de wind en de benodigde ballast. Wanneer de zonnepanelen in portrait positie zouden worden geplaatst op het platte dak, steken ze een stuk hoger boven de dakrand uit. Het gevolg is dat de zonnepanelen meer wind vangen en dat er een hoger risico is op verschuiving van de panelen. Hiervoor is er veel meer ballast nodig en daar moet het dak wel op berekend zijn.

Afstand tot de dakrand

Houd er bij platte daken ook rekening mee dat er voldoende afstand moet zijn tussen de zonnepanelen en de dakrand. Aan de dakrand kunnen windkrachten behoorlijk oplopen, waardoor de zonnepanelen zouden kunnen verschuiven. Daarom is de dakrand een zogenoemde no-go zone voor zonnepanelen. Doorgaans is de no-go zone 0,5 tot 1 meter van de dakrand. Gaat u dichter naar de dakrand toe, dan zal er meer ballast nodig zijn.

Hoe zit het met ballast op platte daken?

Omdat de zonnepanelen los op het platte dak staan, is het nodig om ballast in de onderconstructie te plaatsen, zodat de panelen ook met zware storm geen centimeter verschuiven. Gewicht dat als ballast wordt gebruikt is afhankelijk van het montagesysteem. Vaak wordt er beton of tegels gebruikt. De ballastberekening is afhankelijk van de hoogte van het platte dak en de omgeving (open of bebouwd), waar in Nederland het huis zich bevindt (aan de kust is er bijvoorbeeld meer ballast nodig) en de afstand tussen de panelen en de dakrand.

Welk montagemateriaal is nodig op platte daken?

Zodra de configuratie bepaald is, kan het leggen beginnen. Er zijn veel mogelijkheden qua montagesystemen op een plat dak. Wij werken veel met montagemateriaal van het merk Sunbeam. Het grote voordeel is dat er bij dit type materiaal minder ballast nodig is, waardoor het geschikt is voor de meeste daken. De onderdelen van het frame bestaan uit liggers, voeten en dragers. Deze worden uitgelijnd afhankelijk van het formaat van de zonnepanelen. Daarboven komt een ballastplaat waar de ballast, zoals tegels, op kan worden geplaatst. Daarna worden de zonnepanelen op de dragers gelegd en vastgemaakt met klemmen. Afhankelijk van het montagemateriaal worden de open zijkanten tussen de hellingshoek en de zonnepanelen voorzien van windplaten.

Er is dus veel mogelijk op een plat dak en in de meeste gevallen zijn zonnepanelen zeer rendabel. Onze adviseurs denken graag met u mee en kunnen u helpen met het vinden van de beste oplossing voor uw platte dak.

Voordelen zonnepanelen

  • Lagere energierekening. Door zonnepanelen kunt u uw eigen elektriciteit opwekken. U hoeft dus niet meer volledig energie van de energieleverancier te bekostigen. In de zomer kan het zo zijn dat u uw eigen huishouden van 100% eigen opgewekte energie kan voorzien. Natuurlijk zijn deze winsten op het begin om de investering terug te verdienen.
  • Co2 uitstoot beperken. De energie die opgewekt wordt door zonnepanelen is schone energie. Bij het opwekken komt geen CO2 vrij. Dit bespaart per jaar 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel. Zo kunnen we het broeikaseffect tegengaan.
  • Hogere woningwaarde. Door te investeren in zonne-energie verhoogt u de waarde van uw huis. U krijgt namelijk een hoger energielabel als u zonnepanelen hebt aangeschaft. Immers hoeft de koper deze moeite en investering niet meer te doen en wel profiteert van lagere energiekosten.
  • Lange levensduur. Zonnepanelen hebben een lange levensduur. U heeft zeker 25 jaar profijt van zonnepanelen.
  • Weinig onderhoud. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt, wordt automatisch weer weggespoeld.
  • Duurzame bron. Zonnestralen zijn er altijd, zelfs in de winter. Deze bron raakt niet op, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Door gebruik van zonne-energie kunnen we de uitputting van fossiele brandstoffen rekken.

Plaatsen van zonnepanelen ?

SolEnergy vindt het belangrijk om bij u langs te komen voor een persoonlijk gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw woning.

Na afloop van het adviesgesprek ontvangt uw binnen vijf werkdagen een offerte op maat. In deze offerte vindt u uitgebreide informatie over de producten, montage en garanties. Ook wordt de terugverdientijd en het rendement op uw investering toegelicht. In vrijwel alle gevallen is de terugverdientijd tussen de 5 á 6 jaar.

Al onze monteurs zijn VCA en NEN3140 gecertificeerd. Hiermee waarborgen wij een veilige installatie.

Leer hier meer over onze werkwijze

Zonnepanelen laten plaatsen op uw platte dak?

Wij komen graag met u in gesprek! U kunt ons bereiken op 0228-59 72 72 of stuur een e-mail naar: info@solenergy.nl

Meer nieuws van Solenergy