fbpx

Diensten

Batterijen voor zonnepanelen

In samenwerking met onze leverancier zijn we een toeleveringslijn aan het opzetten om de particuliere markt te bedienen betreffende de thuisopslag middels batterijen van Enphase.

Enphase Energy staat bekend om zijn micro-omvormers voor zonnepanelen – waarvan wereldwijd inmiddels meer dan 35 miljoen stuks zijn geïnstalleerd – maar er is veel meer dan dat. Al in 2016 bracht het bedrijf zijn eerste thuisbatterij op de markt en nu wordt de nieuwste generatie thuisbatterijen aan het grote publiek voorgesteld.

2 varianten

De nieuwe thuisbatterij is in 2 varianten beschikbaar. Allereerst is er de Enphase Encharge 3T: een all-in-one AC-gekoppeld opslagsysteem met een totale opslagcapaciteit van 3,5 kilowattuur en dat 4 geïntegreerde IQ8X micro-omvormers met een vermogen van 1,28 kilowatt bevat. Zijn grotere broer, de Enphase Encharge 10T, bestaat uit 3 Encharge 3T-basiseenheden, heeft een totale bruikbare opslagcapaciteit van 10,5 kilowattuur en telt 12 geïntegreerde micro-omvormers met een vermogen van 3,84 kilowatt.

96 procent

Van de 3,5 kilowattuur opslagcapaciteit van de Encharge 3 kan 3,36 kilowattuur effectief benut worden, wat zorgt voor een roundtrip-efficiency van 96 procent. Het energieopslagsysteem wordt
passief gekoeld, waarbij de afwezigheid van bewegende delen en ventilatoren de levensduur verlengt. De Encharge-batterijen worden geleverd met een vermogensgarantie van 10 jaar of 3.600 laadcycli. Op dat moment bedraagt de capaciteit van de batterij nog minimaal 80 procent. Modulair
Heeft een eindgebruiker de Encharge-batterij eenmaal in gebruik, dan kan hij zijn energieopslagsysteem modulair uitbreiden. Is de Encharge 3T-batterij niet toereikend, dan kan men kiezen voor de Encharge 10T. Desgewenst kunnen installateurs tot 4 Encharge 10T-systemen aan elkaar koppelen, waardoor ze voor eindgebruikers 42 kilowattuur aan opslagcapaciteit kunnen realiseren.

Lithium-ijzerfosfaat

De verschillen tussen de oude en de nieuwe batterij van Enphase zijn volgens SolEnergy legio. ‘Net als zijn voorganger is de Encharge-batterij gebaseerd op lithium-ijzerfosfaattechnologie’, deze technologie kent een langere levensduur, is extreem veilig en (ont)laadt beter dan andere batterijsoorten, wat resulteert in een hogere roundtrip-efficiency.’

Elektrisch rijden of warmtepomp

‘Het grootste verschil met onze vorige generatie batterijen is de opslagcapaciteit’. Niet alleen zijn door het toegenomen vermogen van zonnepanelen de pv-installaties veel groter, maar neemt door vergaande elektrificatie ook het elektriciteitsverbruik van gezinnen toe. Doordat ons energieopslagsysteem modulair is, kunnen gezinnen nu starten met de aanschaf van een Encharge 3T en als ze elektrisch gaan rijden of een warmtepomp kopen het energieopslagsysteem verder uitbreiden.’

Waarom zonne-energie opslaan?

Met een thuisbatterij kun je een overschot aan zonne-energie opslaan om op een later moment zelf te gebruiken. De energie is dan beschikbaar wanneer jij dat nodig hebt. Daarmee vergroot je de zelfstandigheid en het eigen gebruik van jouw huishouden en haal je het maximale uit je zonnepanelen.  

Energie terugleveren aan het net wordt vanaf 2023 financieel minder aantrekkelijk door de plannen om de salderingsregeling af te bouwen. Het wordt dus steeds belangrijker om zoveel mogelijk energie zelf te gebruiken. Naast slim energiemanagement, biedt een thuisbatterij hierin uitkomst. 

Enphase Batterij ENCHARGE 3T met 3.5kWh

Deze batterij biedt u een levensduur van 14 jaar en meer dan 3600 opladen. U moet rekenen op zo’n 250 à 350 opladen per jaar. Bovendien kunnen de batterijen van ENPHASE tot 80% ontladen worden.  U verkrijgt zo een veel grotere opslagcapaciteit dan bij loodbatterijen. Door de Lithiumbatterijen aan de zonnepaneelsysteem + Enphase micro-omvormer, krijg je een consumptie met een bereik van 3500Wh.

IQ Battery 10T

Deze batterij biedt u een levensduur van 14 jaar en meer dan 3600 opladen. U moet rekenen op zo’n 250 à 350 opladen per jaar. Bovendien kunnen de batterijen van ENPHASE tot 80% ontladen worden.  U verkrijgt zo een veel grotere opslagcapaciteit dan bij loodbatterijen. Door de Lithiumbatterijen aan de zonnepaneelsysteem + Enphase micro-omvormer, krijg je een consumptie met een bereik van 10500Wh.