Vanaf 1 januari 2023 valt de btw op de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen in Nederland volledig weg. Dat is besloten op basis van de internetconsultatie die Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) recent openstelde. In dit nieuwsbericht nemen we dit btw-nultarief onder de loep. Wat zijn de voorwaarden? En wat betekent dit voor jouw investering in zonnepanelen? Je leest het hier.
0% btw op zonnepanelen… wat betekent dat?
Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt het btw-tarief voor zonnepanelen. Particulieren hoeven dan niet langer btw te betalen bij de aankoop van een zonnepanelen-installatie. Nu is dat nog 21% btw op zowel de aanschaf- als plaatsingskosten, maar particuliere zonnepaneleneigenaars genieten wel van de btw-teruggaaf. Daarmee kunnen ze die 21% btw volledig terugvorderen van de Belastingdienst. Een middelgroot gezin bespaart zo tussen de € 700 à 1.000 op zijn installatie. Vanaf 2023 is dit dus voorgoed verleden tijd en kan je btw-vrij zonnepanelen aankopen.
Voorwaarden btw-nultarief voor zonnepanelen
Vanaf 1 januari 2023 betaal je dus niet langer 21% btw op de aanschaf en plaatsing van je zonnepanelen. Hoe ziet die nieuwe regeling er nu precies uit? En voor wie geldt dit nultarief? Een overzicht:
- Voor wie? De regeling is er voor alle particulieren die een zonnepanelen-installatie willen aanschaffen. Dit is ook interessant voor woningcorporaties en huurondernemers. Het verlaagd tarief is zowel op de aankoop als de installatie van zonnepanelen van toepassing.
- Welke installaties? Het btw-nultarief geldt enkel voor zonnepanelen op of aan de woning en in de onmiddellijke nabijheid ervan. Daartoe behoren bv. ook panelen op een bijgebouw (garage, schuur, overkapping, …) of op een aanpalend terrein.
- Welke zonnepanelen? Niet elk type paneel komt in aanmerking. De maatregel heeft enkel betrekking op zonnepanelen om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Andere producten als zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen of zonneboilers tellen niet mee.
- Vanaf wanneer? De regeling gaat in op 1 januari 2023. Aan het begin van 2024 worden de resultaten van deze beslissing geanalyseerd en geëvalueerd.
- Door wie? Een erkend installateur van zonnepanelen moet je installatie plaatsen. Dat geldt zowel voor nieuwe woningen als voor woningen van meer dan 2 jaar oud.
BELANGRIJK: niet alleen de aanschaf- en plaatsingskosten van je gehele installatie zijn opgenomen binnen deze btw-regeling, ook alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de montage en aansluiting tellen mee. Denk maar aan het uitbreiden van de meterkast of het aanleggen van kabels.
Waarom daalt de btw naar 0%?
Waarom komt die afschaffing van de btw op zonnepanelen er nu pas? En wat heeft dat als voordeel voor de particulier? We sommen de 2 belangrijkste factoren voor je op:
FACTOR 1: administratieve vereenvoudiging
Net omdat elke zonnepaneleneigenaar als kleine energieleverancier werd behandeld, nam de Belastingdienst flink wat hooi op z’n vork. Het resultaat? Dossiers die zich opstapelden en laattijdig aangepakt werden. Daarnaast kregen de particulieren die zonnepanelen kochten te maken met allerhande btw-verplichtingen. Nu kunnen ze btw-vrij investeren en hoeven ze zich niet langer bij de Belastingdienst te melden.
Kortom, de btw-vereenvoudiging is er gekomen om het aangifteproces sterk te vereenvoudigen, zowel voor particulieren, de Belastingdienst als de leveranciers van zonnepanelen.
FACTOR 2: stimuleren energietransitie
Daarnaast hoopt de overheid ook om zo de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Deze spelen namelijk een sleutelrol in de energietransitie. 0% btw op zonnepanelen in plaats van 21% is een behoorlijk verschil. Hoewel je dat extra bedrag met de btw-teruggaaf regeling wel terugkrijgt, hoef je deze in de toekomst niet langer mee te rekenen. Wat voor sommige huishoudens een beslissende keuzefactor is.